neděle 16. března 2014

Stezka pro chodce, běžce, běžkaře a cyklisty

Stezka vede malebnou krajinou podél říček Šporka a Libchava. Nachází se severozápadním směrem od České Lípy.  Trasa začíná u nádraží Česká Lípa - Střelnice, pokračuje přes Manušice a končí na bývalém železničním přejezdu na silnici mezi Horni Libchavou a Slunečnou. Nejjednodušší parkování u trasy je v Manušicích. Stezka byla vybudována v místě, kde dříve vedl koridor železnice a vede tedy po bývalé železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova.
Jaro začíná a již zde můžete potkat všechny vášnivé sportovce a výletáře. 
Spadané listí, které tu uklízí pouze vítr, vadí spíše in-line bruslařům, ale cyklisté a běžci jsou opět ve svém živlu.
Stezka Česká Lípa
Stavba cyklostezky se rozběhla v roce 2007, rozdělená byla do tří etap. První se postavila část z České Lípy přes Horní Libchavu do Manušic, druhá byla etapa z Manušic až do Volfartic a třetí, nejnáročnější z Volfartic až do Kamenického Šenova. Na třetí část si musíme ještě nějakou dobu počkat
Povrch je kvalitní, jen na několika místech jsou drobné zlomy a pukliny. Cestou musíte překonat tři kovové a jeden dřevěný mostek přes říčku Šporku. Stezka je široká zhruba dva a půl metru a dlouhá je prozatím cca 9 km. 9 kilometrů hladkého asfaltu, krásná příroda, roztomilé vesnické kostelíky, ale i delší stoupání pro aktivní sportovce.
Cyklostezka
Celková délka navrhované cyklostezky je 17 km, takže v budoucnu umožní bezpečný výlet z České Lípy až k Panské skále v Kamenickém Šenově, lidově nazývané Varhany, kterou budou moci v létě využívat cyklisté, běžci, výletníci i in-line bruslaři a v zimě například běžkaři. 
Přiznávám, mám tuhle stezku nejraději ze všech. Celý život jsem nenáviděl běh a běhání vůbec, ale na této stezce jsem se naučil běhat. Takže chápete ;)
Doporučuji všem in-line bruslařům, běžcům i cyklistům zařadit mezi oblíbené trasy cyklostezku v České Lípě. O víkendech bývá plno, všední den je pro trénink vhodnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat